top of page
  • pvandalsen

Impulsen

Ik word wakker. Het eerste wat ik doe is mijn telefoon pakken. Eens kijken wat ik heb gemist: ik zie 43 nieuwe WhatsApp berichten. Het zijn vooral groepsberichten van mijn huisgenoten. Wellicht had ik gister toch mee uit moeten gaan, denk ik bij mezelf. De foto’s zien er gezellig uit. Hierna besluit ik door Facebook te scrollen. Leuk dat ze tegenwoordig ook hier zo veel filmpjes hebben! Hierna beantwoord ik mijn e-mails van gisteravond. Mijn baas verwacht natuurlijk ook een antwoord. Liever gister nog dan vandaag.

Ik ben een product van deze samenleving. Ik wil alles lezen, alles ervaren en het liefst zo snel mogelijk. Maar ben ik hier wel blij mee? Elke avond ga ik uitgeblust slapen en elke ochtend word ik niet uitgeslapen wakker. Het gevolg van overbelaste hersenen en een stampvol hoofd.


Ik ben onderdeel van generatie Y, de generatie die alles kan realiseren, maar daarom moet het ook. We worden bedolven onder een golf van technologische veranderingen en sociale media. We weten echter nog niet hoe we met deze golf moeten omgaan. Een kans niet aangegrepen, is een kans gemist. We verdelen onze aandacht over te veel bezigheden en ondertussen wordt de afstand tussen ons en onze bezigheden groter: het hoofd verbindt zich niet meer met het hart omdat we ons laten leiden door alle signalen en impulsen die wij continu ontvangen. We zijn passief geworden met als gevolg dat we verdrinken.


Onze generatie betreedt de arbeidsmarkt in een tijd na een economische recessie. De ECB is sinds maart 2015 bezig met het maandelijks opkopen van 60 miljard euro aan staatsobligaties om zo meer geld in de economie te later circuleren met als doel dat de rente wordt verlaagd en banken meer geld uitlenen. Een verhoogde inflatie en economische groei zouden hiervan het gevolg moeten zijn. Afgelopen maart werd bekend dat het aantal staatsobligaties dat wordt opgekocht, verhoogd wordt naar 80 miljard euro per maand en dat het beleid voorlopig nog doorgaat. Hoe pakt dit beleid momenteel uit? De economische groei in de Eurozone valt tegen en de inflatie stijgt minder dan verwacht. Wat vind ik hiervan? Ik zie dit als een wanhopig traject zonder einde.


Waarom? De ECB probeert hopeloos nieuwe impulsen te geven in een systeem dat al decennia bestaat, terwijl technologische veranderingen wekelijks plaatsvinden! Er moet een nieuw systeem komen en hiervoor is een nieuwe blik nodig en zo is het ook voor mijn generatie. Wij zijn er nog op ingesteld dat ‘meer beter is’ en dat we alle impulsen in ons op moet nemen en hier direct op moeten reageren. Waar is de grens? De grens van meer, meer, meer? Het aantal burn-outs neemt jaarlijks toe en is de hoofdoorzaak van ziekteverzuim voor de jongste groep werknemers; zeer alarmerend.


Het meer, meer, meer moet klaar zijn. We moeten focussen op wat belangrijk is en keuzes maken. Het aantal impulsen dat wij ontvangen doet ons op hol slaan en dat moet niet de bedoeling zijn in een tijd waarin we met zo veel welvaart leven. Heb ik dan helemaal geen hoop? Gelukkig wel. Er is een nieuwe tendens gaande van mensen die herkennen dat de samenleving moet veranderen en zich hierover ook uitspreken. Recent kwam het succesvolle boek ‘Nooit meer te druk: een opgeruimd hoofd in een overvolle wereld’ uit en niet lang geleden ook een boek dat meer specifiek gericht was op mijn generatie, ‘De prestatiegeneratie: een pleidooi voor middelmatigheid’.


Tenslotte zijn er al bepaalde systemen in onze samenleving aan het veranderen. Een voorbeeld hiervan is het onderwijssysteem. Leraren krijgen meer invloed om hun lessen in te richten waardoor er ruimte is voor een nieuwe manier van lesgeven. Een voorbeeld hiervan is ‘Gamification’, het verpakken van lesstof in een spel zodat de leerlingen al spelenderwijs leren, zowel off-line (kaartspellen) als online (online quizzen). In de Volkskrant zei een docent het volgende: “deze ontwikkeling past in een digitale samenleving waarin kinderen gewend zijn aan snelle prikkels en feedback en waarin informatie op nieuwe manieren wordt verwerkt.” Dit geeft voor mij aan dat technologie en een stroom aan impulsen wel degelijk heel nuttig is, als we hier maar goed mee omgaan zowel op het werk als in onze vrije tijd.

10 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page